Frásøgnin hjá Ole Jacob Nielsen
Skål i ahorn fra Williams bedstemors træ
I over 40 år har min tilgang til trædrejning været facinationen af de færøske træer og deres historier.
Det ældste træ jeg har fået, var fra Torshavns gamle provstegård, plantet i 1840’erne og præstegårdshaven i Kvívík, som V.U. Hammersheimbs kone tilplantede i 1850-erne, har også givet mig stor glæde med sine karakteristiske ahorntræer.
Men historien bag denne skål i ahorn, har om nogen fyldt mig med inspiration. Træet måtte lade livet på grund af et fortov i 2008. Senere blev jeg bekendt med, at her havde William Heinesens bedsteforældre havt deres hus og have, og når man i novellesamlingen "Gamaliels besættelse" læser historien om "Min romantiske bedstemor" får man hans barndomserindringer om nogle af de betydeligste inspirationskilder til hans forfatterskap.
"Til huset hørte en have med undersætsige, men frodige rønne og ahorntræer...."
"Det højeste af havens træer var, hvor den tapre skrædder sad og så kæmperne slås..."
Mønsteret i skålen fremkommer af, at den er taget fra det sted, hvor stammen deler sig i to. Det er som om fjermønsteret lever og synger om fuglene, som i årevis har glædet sig over solopgangen over Nolsøe fjord og William, der som den tapre skrædder, har klamret sig til de tynde grene i toppen, mens kæmperne slog hinanden ihjel nedenunder.
Om Ole Jakob Nielsen
Født i Ikast og opvokset på Bornholm. Lærer fra Sales Seminarium med træ- og metalsløjd som speciale. Lærer på Færøerne fra 1967 til 2003. Professionel karriere som skulpturell trædrejer fra 1990. Udstillinger i bl.a. Nordens Hus, Havnafiðri, Rundetårn, Hasle, Visby, Berlin og Klaksvík. Galleri og atelier i Leynar.